Blogg

blogg
14 juli 2015
VC_smbarnsfrlder.jpg

Varför Visiba Care? - ur en småbarnsförälders synvinkel

Det finns en hel del åsikter kring videosamtalens vara eller inte vara i svensk sjukvård. Vad vi vet är att frågan diskuteras på många håll och olika experter på området utvärderar och sätter igång olika projekt med vård på distans. I denna och kommande bloggpost tar jag er med till två personliga exempel som gett oss drivkraften att jobba med Visiba Care.

Påvisad effekt i glesbygd - patienten är vinnaren

Vi har tidigare rapporterat om den studie på hudåkommor som Annette Johansson vid Luleås universitet har gjort, och som handlar om hur tillgängligheten till vård kan öka i glesbygden. Vårdförbundet skriver om att patienten är den stora vinnaren, och det blir väldigt tydligt vilka fördelar som finns när man ser till glesbygd. Detta för att man slipper både långa resvägar och väntetider på upp till 18 månader. Men också miljön skonas och i det specifika fallet kan konsultationen fungera som tillfälle att lära för personalen.

En småbarnsförälders upplevelse av sjukvården

Att för en stund leva sig in i en yrkesarbetande småbarnsförälders liv tror jag är nyttigt. Personligen behöver inte jag så mycket fantasi för att göra det i och med att jag själv är en sådan, med allt vad det innebär. Och för mig är det en av de drivkrafter som står bakom satsningen på Visiba Care. För de senaste åren när jag varit i kontakt med sjukvården, trots att jag bott i eller utanför medelstora städer, med såväl vårdcentraler som sjukhus inom några mil, så har jag tyckt att det borde vara enklare att komma i kontakt med en barnmorska, en läkare eller en dietist, som det handlat om i dessa fall. Även om jag inte transporterar mig mer än ett par mil för mina barns möten med sjukvården så har jag ändå upplevt att det blir ett tidsödande och energikrävande projekt. Först ska jag ta mig från kontoret i sta’n och till de båda förskolorna på landsbygden, där mina barn ska hämtas. De ska packas in i bilen, och i bästa fall tycker de att det ska bli kul. För annars är det bara att räkna med gråt och skrik hela vägen till vårdcentralen. Förhoppningsvis är tiden sådan att barnen ätit ganska nyligen. Om inte så ska jag förbi hemma och packa med något att äta till dem, eller så planerar vi in ett besök på någon snabbmatsrestaurang på vägen. Utmaningen består då i att få dem att inte lägga märke till att det finns ett lekrum. Tillbaka till sta’n där jag parkerar och vandrar mot vårdcentralen. När jag ska ta ut barnen har de somnat. Jag väcker dem och sätter ett barn i barnvagnen medan den andra springer runt benen på mig, eller mellan bilarna i parkeringshuset. Promenaden till mottagningen kräver en stor del tålamod och möjligen blir det en kisspaus innan vi är framme i receptionen där jag anmäler oss. Vi får slå oss ner i ett väntrum med andra föräldrar till barn med diverse symptom och sjukdomar, varav en del så klart är smittsamma. Efter en tids väntan får vi träffa en dietist, och har ett möte som, om det hade genomförts utan två lekande barn i rummet, hade tagit 10 minuter. Nu tar det 45 minuter. Och den totala tidsåtgången för mötet är runt två timmar. Sen vet jag att jag är långt ifrån ensam om att uppleva detta.

Om sjukvården använt videosamtal

Om nu min vårdgivare hade gett som alternativ att ha uppföljningsmöten med hjälp av videosamtal så hade det sett lite annorlunda ut. I samband med ett tidigare möte så hade vi hittat en tid för nästa tillfälle vi skulle ses, och när tiden var inne så hade jag loggat in med mitt mobila bank-ID direkt från kontoret. Barnen hade kunnat varit kvar på förskolan, bilturerna hade undvikits och mötet hade blivit mer effektivt såväl för mig som förälder som för vår dietist. 

Det gäller inte alla besök

“Men det gäller ju in inte alla besök” kanske någon säger. Och där är vi helt överens. Det finns ett stort antal möten som skall och bör ske med båda parter i samma rum, och med möjlighet för en vårdpersonal att undersöka patienten närmre. Men så finns det också ett stort antal möten där det inte bara skulle innebära att man sparar tid och pengar utan där man också skulle underlätta livet för många människor om man erbjöd videosamtal som ett alternativt sätt att mötas. Och just därför jobbar jag med Visiba Care, och jag kommer gärna ut och pratar mer med dig när det passar. Med våra tjänster blir du som vårdgivare mer digital och kan erbjuda vårdsamtal och konsultationer på distans. Därmed kan du vara med och underlätta livet för såväl småbarnsföräldrar som för många andra människor.

OBS: Bilden på barnen är köpt och är alltså inte mina barn.

Vill du kommentera inlägget?

E-postadressen publiceras inte. Vi förbehåller oss rätten att ta bort spam, reklam och stötande kommentarer.
VC_smbarnsfrlder.jpg
Visiba Group AB
Adolf Edelsvärds Gata 11 Göteborg, 414 51
Phone: 0761993666